Odensehuis Almere

Alzheimer Trefpunt Almere-Haven 8 september

 

In Almere-Haven is een Alzheimer Trefpunt; Dat is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden, hulpverleners en belangstellenden. Elke 2e donderdag van de maand bent u welkom van 19.00 tot 21.00 uur, met diverse onderwerpen en sprekers.

 

Het onderwerp van 8 september is zelfgekozen levenseinde. Zelfgekozen levenseinde bij dementie is mogelijk wanneer er sprake is van ‘uitzichtloos en ondraaglijk lijden’. Wat betekent dit voor iemand met dementie en zijn er ook alternatieven?
Louis Hahn is specialist ouderengeneeskunde en SCEN-arts en gaat met u in gesprek.

 

Het Alzheimer Trefpunt is in Corrosia, Markt 43, 1354 AP Almere-Haven.
De zaal is open vanaf 19:00 uur. Het programma begint om 19:30 uur en eindigt om ongeveer 21:00 uur. De toegang is gratis. Koffie en thee staan voor u klaar. U kunt zich aanmelden op at.almere@alzheimervrijwilligers.nl

Bezoek Floriade door inwoners Flevoland met dementie en hun mantelzorgers

Alzheimer Nederland afdeling Flevoland nodigt inwoners van Flevoland met dementie en hun mantelzorgers uit voor een bezoek aan de Floriade op 21 september 2022. Deze dag is uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar is het Thema: ‘Samen op pad'. We willen graag een ontspannen dag aanbieden aan zowel de inwoners van Flevoland met dementie als hun mantelzorgers.

 

Voor meer informatie: 

 

https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/flevoland/bezoek-floriade-door-inwoners-flevoland-met-dementie-en-hun-mantelzorgers-1

 

 

 

9 juli doet het Odensehuis Almere Haven mee aan Kris Kras door Almere

 

Kris Kras door Almere is een gratis fiets event. Met behulp van een fietsroute- en stempelkaart fiets je langs diverse lokale ondernemers en initiatiefnemers. Bij elke locatie valt iets te beleven. Bij een volle kaart krijg je een medaille.  Op 9 juli doet Kris Kras Almere ook het Odensehuis aan waar we staan met een stempellocatie. 

 

Kris Kras door Almere 2022 maar liefst 5 edities! Fiets mee, kom zo op de meest unieke adresjes en ontdek je stad (weer) op geheel andere wijze. Voor meer info over Kris Kras door Almere bekijk de website http://www.startculture.com/

 

 

Laatste nieuws

 

Nieuw in Almere Haven! Alzheimer Trefpunt

Het dementieplatform dat informeert, interesseert en inspireert. Dementie is een ingrijpend ziektebeeld dat veel vragen oproept bij iedereen die ermee te maken heeft. Daarom is het belangrijk dat er een plek is waar je met die vragen naartoe kan.
Het Alzheimer Trefpunt is voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden, hulpverleners en belangstellenden. Iedere bijeenkomst begint met een interview met een (ervarings-) deskundige. Na de pauze is er tijd om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Na afloop is er nog tijd om iets te drinken en met elkaar te praten.

 

De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. De toegang is gratis. Koffie en thee staan voor u klaar. U kunt zich aanmelden op at.almere@alzheimervrijwilligers.nl. 

 

12 mei: Ontmoeten; uw vragen komen aan bod
Diagnose dementie treft je samen; praten over de zorgen die je hebt kan helpen. Op deze avond wordt ingegaan op alle vragen die u bezig houden.

9 juni: De rol van de casemanager
Wat is een casemanager dementie en wat kan deze voor u betekenen. We nemen u mee in het hele proces en geven u informatie over de mogelijkheden in Almere.
 

Welkom vanaf woensdag 6 april!

 

Op woensdag 6 april start de inloop voor het Odensehuis. U bent welkom om dit met ons te vieren! Het programma ziet er zo uit, waarbij u op elk moment kunt binnenlopen:

  • 10.00 uur: ontvangst met koffie/thee en gebak
  • 10.15 uur: openingswoordje
  • tussen 11.00 en 14.00 uur: voor mantelzorgers de mogelijkheid om dementie zelf te beleven door de virtual-realitybril 'Into D'mentia'
  • tussen 11.00 en 14.00 uur: gelegenheid voor ontmoeting en kennismaking met lekkers erbij
  • tussen 12.30 en 14.00 uur: gelegenheid voor een positieve gezondheidscheck

 

Met ingang van april bent u wekelijks tussen 10 en 14 uur welkom in buurtcentrum Corrosia voor een praatje, een bakkie, ondersteuning en informatie bij praktische vragen. Mensen met dementie bepalen samen de activiteiten. De vrijwilligers en professionals helpen om die activiteiten mogelijk te maken. Niet de dementie, maar wie u bent en wat u kunt staat centraal. 

 

Vergeet de dementie, onthoud de mens

 

Stel, je krijgt de diagnose dementie. En dan? Hoe weet je wat je moet regelen, welke ondersteuning er is en hoe je de zorg krijgt die je nodig hebt? Daarover vertelt Freek Gillissen, samen met Wendela Erbrink, netwerkregisseur in Almere. In deze podcastaflevering van HersenHelden benoemen ze de sleutelrol van casemanagers en waarom men daar in het buitenland jaloers op is. Freek legt uit hoe hij aan de wieg stond van het eerste Odensehuis in Nederland en Wendela pleit voor meer zinvolle activiteiten, waarbij deelnemers met cognitieve klachten van betekenis voor anderen kunnen zijn. Ze delen tips om hulp te vragen én te bieden, met een ijzersterke oproep aan jong en oud: vergeet de dementie, onthoud de mens.

 

Volg samen de groepstraining ‘GOED omgaan met dementie’!

 

In deze training leren vrijwilligers hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie die je tegenkomt. Het eerste deel van de training gaat over dementie en het herkennen van dementie. In het tweede deel wordt geoefend met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Tot slot bespreken we hoe deelnemers het geleerde kunnen toepassen en geven we tips.

Deze training duurt 2,5 uur (start 14.00 uur, einde 16.30 uur). De training op locatie wordt gegeven door twee trainers, opgeleid door Samen dementievriendelijk. Aanmelden kan hier.

 

Ter voorbereiding op de training op locatie vragen wij alle deelnemers om één of meerdere online trainingen te volgen via https://samendementievriendelijk.nl Deze duren ongeveer 15 minuten en zijn gratis te volgen.

 

Datum: Woensdag 09 februari 2022
Tijden: 14:00 – 16.30
Locatie: Corrosia te Almere Haven

 

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief.

 

 

Privacyverklaring
Odensehuis Almere maakt deel uit van De Schoor, Welzijn in Almere